23.05.2019 Dziś imieniny Leoncjusza, Michała, Renaty


Salami



Posty:
129

Mój syn uwielbia salami. Staram się kupować krojone w sklepie mięsnym, unikam paczkowanych. Niepokoję się jednak, czy ta wędlina ma w sobie jakiekolwiek pożyteczne wartości.


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
120
nie związana/y ze służbą zdrowia

Mięsko dobre, ale tłuste...

Posty:
322
dietetyk

Salami robione jest z mięsa wieprzowego i wołowego. Jak sam nazwa wskazuje jest bardzo słone, ciężkostrawne, zawiera bardzo dużo tłuszczu nawet do 45% a co za tym idzie jest bardzo kaloryczne. Z tego też względu nie jest polecane dla dzieci jako codzienny dodatek do kanapek. I na co dzień lepiej się go wyrzekać. Należy też zwrócić uwagę na smakowe posypki na skórce ? niekiedy mogą być za pikantne dla dziecka.
Które wędliny są najlepsze dla dziecka?
Przede wszystkim należy wybierać wędliny znanych firm i dobrej jakości np. polędwica, szynka, schab. Najlepsze są chude, bez nadmiaru tłuszczu: drobiowe, cielęce lub wieprzowe. Trzeba zdawać sobie sprawę, że nawet dobrego gatunku wędliny (szynka, polędwica), należy podawać w niewielkich ilościach, bo zawierają mieszanki peklujące będące źródłem azotanów, które w organizmie przekształcają się w szkodliwe nitrozoaminy. W zamian można podawać miękkie, upieczone w domu mięso.

Posty:
129
nie związana/y ze służbą zdrowia

hmmm, to teraz będę miała zagwostkę jak Jaśka oduczyć jadania salami. Czy dorośli też nie powinni go jeść? jest takie pyszne przecież :-)

Posty:
322
dietetyk

Tak jak pisałam wcześniej salami należy do tłustych wędlin(zawiera nawet do 45% tłuszczu) więc głowinie są to nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na profil lipidowy. Na pewno salami powinno być wykluczone z diety osób z problemami cholesterolowymi.

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

Czy kupować wędlinki z buźką? czasami traktuje tą wędlinkę jako urozmaicenie, a dzieciaczek też chętniej ją zjada niż tradycyjną wędlinkę.

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

Ja też czasami kupuje moim dzieciakom taką wędlinkę w misia czy też w serduszko. osobiście za nią nie przepadam, taka mortadela trochę...

Posty:
322
dietetyk

Tego typu wędlina to najczęściej mortadela, którą wyprodukowano z dwóch rodzajów mięsa, np. z piersi oraz z udźca indyczego. Stąd różnica kolorów tworzących rysunek misia. Nie zapominaj, że to po prostu mortadela, a ona nie jest zaliczana do wędlin wysokogatunkowych. Wytwarza się ją z rozdrobnionego mięsa z niemięsnymi dodatkami, również konserwującymi i barwiącymi. Zawiera też sporo tłuszczu, którego? nie widać. Nie powinna pojawiać się często na talerzu przedszkolaka.
Jak uatrakcyjnić kanapkę dla malca? Na wysokogatunkowej wędlinie ułóż buźkę z ogórka, pomidora lub rzodkiewki.

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

A co z paróweczkami dla dzieciaków? zdaję sobie sprawę,ze to produkt taki trochę śmieciowy, ale dzieci niestety je uwielbiają

Posty:
322
dietetyk

Parówki robi się z mielonego mięsa (zwykle nie najlepszej jakości), zawierają sporo niewidocznego tłuszczu i białka niepochodzącego z mięsa, ale np. z soi, mleka. Podawaj je maksymalnie dwa razy w tygodniu. Gwarancją jakości bywa cena (powyżej 10 zł za kilogram). Jeśli twoje dziecko je lubi ? a wśród kilkulatków jest wielu parówkowych amatorów ? najlepiej by jadło parówki, które uzyskały pozytywną opinię IMiD lub CZD. Czytaj etykiety, bo opakowanie z obrazkiem wcale nie znaczy, że produkt jest dla dzieci.

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

Czy przedszkolak może jeść kiełbasę i kabanosy? oczywiście nie codziennie ale od czasu do czasu w formie urozmaicenia?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT