Mięsko dobre, ale tłuste...
Salami robione jest z mięsa wieprzowego i wołowego. Jak sam nazwa wskazuje jest bardzo słone, ciężkostrawne, zawiera bardzo dużo tłuszczu nawet do 45% a co za tym idzie jest bardzo kaloryczne. Z tego też względu nie jest polecane dla dzieci jako codzienny dodatek do kanapek. I na co dzień lepiej się go wyrzekać. Należy też zwrócić uwagę na smakowe posypki na skórce ? niekiedy mogą być za pikantne dla dziecka.
Które wędliny są najlepsze dla dziecka?
Przede wszystkim należy wybierać wędliny znanych firm i dobrej jakości np. polędwica, szynka, schab. Najlepsze są chude, bez nadmiaru tłuszczu: drobiowe, cielęce lub wieprzowe. Trzeba zdawać sobie sprawę, że nawet dobrego gatunku wędliny (szynka, polędwica), należy podawać w niewielkich ilościach, bo zawierają mieszanki peklujące będące źródłem azotanów, które w organizmie przekształcają się w szkodliwe nitrozoaminy. W zamian można podawać miękkie, upieczone w domu mięso.
hmmm, to teraz będę miała zagwostkę jak Jaśka oduczyć jadania salami. Czy dorośli też nie powinni go jeść? jest takie pyszne przecież :-)
Tak jak pisałam wcześniej salami należy do tłustych wędlin(zawiera nawet do 45% tłuszczu) więc głowinie są to nasycone kwasy tłuszczowe, które niekorzystnie wpływają na profil lipidowy. Na pewno salami powinno być wykluczone z diety osób z problemami cholesterolowymi.
Czy kupować wędlinki z buźką? czasami traktuje tą wędlinkę jako urozmaicenie, a dzieciaczek też chętniej ją zjada niż tradycyjną wędlinkę.
Ja też czasami kupuje moim dzieciakom taką wędlinkę w misia czy też w serduszko. osobiście za nią nie przepadam, taka mortadela trochę...
Tego typu wędlina to najczęściej mortadela, którą wyprodukowano z dwóch rodzajów mięsa, np. z piersi oraz z udźca indyczego. Stąd różnica kolorów tworzących rysunek misia. Nie zapominaj, że to po prostu mortadela, a ona nie jest zaliczana do wędlin wysokogatunkowych. Wytwarza się ją z rozdrobnionego mięsa z niemięsnymi dodatkami, również konserwującymi i barwiącymi. Zawiera też sporo tłuszczu, którego? nie widać. Nie powinna pojawiać się często na talerzu przedszkolaka.
Jak uatrakcyjnić kanapkę dla malca? Na wysokogatunkowej wędlinie ułóż buźkę z ogórka, pomidora lub rzodkiewki.
A co z paróweczkami dla dzieciaków? zdaję sobie sprawę,ze to produkt taki trochę śmieciowy, ale dzieci niestety je uwielbiają
Parówki robi się z mielonego mięsa (zwykle nie najlepszej jakości), zawierają sporo niewidocznego tłuszczu i białka niepochodzącego z mięsa, ale np. z soi, mleka. Podawaj je maksymalnie dwa razy w tygodniu. Gwarancją jakości bywa cena (powyżej 10 zł za kilogram). Jeśli twoje dziecko je lubi ? a wśród kilkulatków jest wielu parówkowych amatorów ? najlepiej by jadło parówki, które uzyskały pozytywną opinię IMiD lub CZD. Czytaj etykiety, bo opakowanie z obrazkiem wcale nie znaczy, że produkt jest dla dzieci.
Czy przedszkolak może jeść kiełbasę i kabanosy? oczywiście nie codziennie ale od czasu do czasu w formie urozmaicenia?
Mój syn uwielbia salami. Staram się kupować krojone w sklepie mięsnym, unikam paczkowanych. Niepokoję się jednak, czy ta wędlina ma w sobie jakiekolwiek pożyteczne wartości.
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej