08.12.2024 Dziś imieniny Delfiny, Marii, Wirginiusza


Pomidor+ Ogórek= trucizna???



Posty:
42

Mam pytanie: wiele razy słyszałam, że połączenie pomidora i ogórka jest szkodliwe. Czy to prawda?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



Nie jestem związany z branżą medyczną

Komentarze

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

o nie, uwielbiam łączyć ogórka z pomidorem.. co wy mówicie?? naprawdę to szkodliwe?? codziennie jadam taką sałatkę. Może dlatego ostatnio jestem jakaś słaba, pewnie już się podtrułam... :/

Posty:
88
dietetyk

Takie połączenie absolutnie nie jest szkodliwe dla organizmu.
Jedynym minusem takiego połączenia jest to, że ogórek (podobnie jak dynia, patison, kabaczek) zawiera enzym zwany askorbinazą odpowiedzialny za rozkład witaminy C w pomidorach.
Równie niekorzystne będzie również połączenie papryki i ogórka.
Z drugiej strony ilość witaminy C zawarta w pomidorze nie jest zbyt duża, więc straty witaminy C nie będą miały większego znaczenia. Raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić na kanapkę z pomidorem i ogórkiem czy surówkę z tych warzyw.

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

Uspokoiła mnie ta informacja. A swoją drogą to naprawdę przydatna informacja. A czy połączenie ogórka kwaszonego i pomidora też będzie miało takie działanie?

Posty:
42
Nie jestem związany z branżą medyczną

Ufff, to pewnie w takim razie jakaś plotka. Koleżanki tłumaczyły mi, że wtedy powstaje jakaś substancja, która jest szkodliwa, ale widzę, że to nieprawda. I dzięki Bogu, bo uwielbiam połączenie świeżutkiego ogórka i pomidorka.
A może jest jakiś sposób, żeby straty witaminy C w takiej sałatce były mniejsze? Bo np. jak się ściera jabłko to polewa się je sokiem z cytryny i wtedy nie ciemnieje. A kojarzę, że to właśnie witamina C ciemnieje po kontakcie z powietrzem. Dobrze myślę?

Posty:
88
dietetyk

Obie macie dobre pomysły:)
Askorbinaza jest nieaktywna w środowisku kwaśnym, więc wystarczy zakwasić ogórki przed połączeniem z innymi warzywami, np. dodając sok z cytryny lub ocet. Można również użyć kwaszonych ogórków, w których nie ma askorbinazy.

Posty:
24
nie związana/y ze służbą zdrowia

Wydaje mi się, że ocet jest szkodliwy dla zdrowia, czy mam rację?

Posty:
88
dietetyk

Łyżeczka octu dodana do sałatki absolutnie nikomu nie zaszkodzi:) Jedynie ocet spożywany w dużych ilościach może powodować szkodliwe następstwa- tak się dzieje np. u ludzi, którzy spożywają ocet jako dodatek do diety odchudzającej.
Pozdrawiam
Monika Gibniewska


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT