18.07.2019 Dziś imieniny Kamila, Karoliny, Roberta


Objawy odstawienia kofeiny - jak można sobie z nimi poradzić?



Posty:
24

Chciałabym zrezygnować z picia kawy, bo wywołuje u mnie przykre dolegliwości żołądkowe. Ale po prostu nie umiem. Rano jestem stanowcza - nie parzę kawki, ale popołudniu kiedy zaczyna mnie boleć głowa, chce mi się spać i nie mogę się na niczym skupić błyskawicznie zalewam kawę, wypijam no i biegnę do łazienki. Czy jest jakiś sposób na zniwelowanie efektów odstawienia kofeiny?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
119
nie związana/y ze służbą zdrowia

Może spróbuj z kawą zbożową lub bezkofeinową? Albo taką riccoret?
Moja koleżanka uzależniła się od rytuału siadania z kawką, wolnego picia itp. a nie od samej kawy

Posty:
53
nie związana/y ze służbą zdrowia

a może cukierki typu kopiko? one są na bazie kawy i zawierają kofeinę.

Posty:
88
dietetyk

Przede wszystkim nie powinnaś drastycznie zmniejszać ilości wypijanej kawy. Przykładowo jeśli piłaś 3 filiżanki kawy dziennie, to najpierw ogranicz te ilość do 2, po jakimś czasie do jednej, a potem odstaw kawę całkowicie. Stopniowe odstawianie kofeiny pozwala na uniknięcie niepożądanych objawów takich jak bóle głowy czy depresja.
Poza tym możesz zacząć pić kawę rozpuszczalną (ma mniej kofeiny) zamiast parzonej w ekspresie, a po jakimś czasie przestaw się na bezkofeinową.
Przez pierwsze dni możesz odczuwać silne bóle głowy, możesz wtedy zażyć jakiś delikatny lek przeciwbólowy- pamiętaj jednak, żeby nie stosować go dłużej niż 3-4 dni.
Pozdrawiam
Monika Gibniewska

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Podobno te napoje energetyzujące są też pełne kofeiny i potrafią postawić na nogi, chociaż zdrowe dla żołądka to one na pewno nie są.
Myślę, że spadki ciśnienia ze względu na to, że brakuje ci kofeiny, może w naturalny sposób ciśnienie podnieść Ci mąż, facet, szefowa i obejdzie się bez kawy :):) oczywiście żartuje:)

Posty:
88
dietetyk

Polecam lekturę tego wątku: znajdziecie tam informacje o napojach energetyzujących i sposobach na łagodzenie dolegliwości żołądkowych po spożyciu kawy.
http://ochoroba.pl/grupy/rzucic-kawe
Pozdrawiam
Monika Gibniewska

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

A która kawa jest lepsza - czarna, biała?

Posty:
322
dietetyk

To pytanie zadają sobie często amatorzy kawy.
Odpowiedź jest jedna ? ta, która bardziej nam smakuje, ponieważ każda ma swoje plusy i minusy.
Czarna kawa ma bardziej intensywny wpływ na organizm. Kofeina zawarta w czarnej kawie wchłania się łatwiej z przewodu pokarmowego, dzięki czemu szybciej uzyskujemy efekt pobudzenia. Dodatkowo czarna kawa ma łagodniejszy wpływ na układ pokarmowy i nie powoduje uczucia ?ciężkości?. Jest również mniej kaloryczna.
Czarna kawa wpływa na wypłukiwanie wapnia i magnezu z organizmu. Uniknąć tego można, dodając do kawy zaledwie 1?2 łyżki stołowe mleka. Ograniczamy w ten sposób utratę składników mineralnych, jednak obciążamy przewód pokarmowy, ponieważ kawa z mlekiem jest bardzo ciężkostrawna. Dodatkowo kompleksy kofeiny z białkami mleka ograniczają jej wchłanianie, dlatego efekt pobudzenia jest słabszy i później odczuwalny.

Posty:
59
nie związana/y ze służbą zdrowia

A którą lepiej wybrać rozpuszczalną czy mieloną? jest to temat który często porusza moja mama pasjonatka mielonej kawy:)uważa że rozpuszczalna kawa to podróbka, bo nie ma tego aromatu co mielona;)

Posty:
322
dietetyk

Różnica między nimi polega nie tylko na formie parzenia.
Kawa mielona powstaje po zmieleniu ziaren kawy palonej. Zawiera zdecydowanie więcej substancji aktywnych niż kawa rozpuszczalna, która stanowi wyciąg z kawy palonej. Zawartość kofeiny w kawie mielonej jest dwukrotnie wyższa niż w kawie rozpuszczalnej. Podobnie jest z zawartością związków drażniących.
Kawa rozpuszczalna ma zdecydowanie łagodniejszy wpływ na organizm. Jednak ma to również odzwierciedlenie w zawartości przeciwutleniaczy i witamin.
Forma parzenia kawy mielonej również dostarcza wielu niewiadomych. Najbardziej prozdrowotna jest kawa filtrowana zaparzana w ekspresie. Natomiast najbardziej szkodliwa jest kawa mielona gotowana oraz zalewana wrzątkiem w filiżance, głównie ze względu na to, że może wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi oraz możliwość przechodzenia związków drażniących do naparu, wywołujących problemy żołądkowe.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT