A może po prostu zacznij jeszcze ćwiczyć prócz zmiany diety?
Pamiętaj, że jak źle jadłeś wceśniej to tak szybko dieta nie zdziałą cudu. Te tłuszcz z czipsów i fast-foodów swoje zrobił, a to ze teraz jesz przez jakiś czas dobrze odrazu tego nie zmieni:/
Ale ja już od pół roku poprawiam swoje nawyki żywieniowe no i się okazuje że mam ciśnienie nawet wyższe niż wcześniej. No i zacząłem biegać prawie codziennie, ale to dopiero od niedawna. Po jakim czasie biegania mogę się spodziewać obniżonego ciśnienia? Z pomiarów wynika, że mam izolowane nadciśnienie skurczowe, bo bardzo rzadko kiedy wysokie ciśnienie rozkurczowe. To dziwne w moim młodym wieku (22 lata), bo ponoć to występuje tylko u ludzi starszych. Co może być przyczyną izolowanego nadciśnienia skurczowego w tak młodym wieku?
a jaką masz masę ciała?
a co na to lekarz?
Mam masę ciała 65 kg przy wzroście 175 cm (prawidłowe BMI). Mówią mi wręcz, że jestem za chudy. Lekarzowi powiedziałem, że w domu mam ciśnienie 120/80, to stwierdził, że najważniejsze jest to co w domu, ale nie wiem czy w domu mi tata dobrze mierzy. Czy olej z wątroby dorsza może podwyższać ciśnienie?
A może to "syndrom białego fartucha"??? :)
cytat z pewnego artykułu:)
"Upewnij się, że nie był to jednorazowy wyskok,
tzw. ?syndrom białego fartucha". U wielu mężczyzn sama wizyta u lekarza
podwyższa ciśnienie, a cóż dopiero, gdy mierzy je atrakcyjna
pielęgniarka."
"Objawy obserwowane u osób cierpiących na tzw. syndrom białego
fartucha bywają bardzo różne. Przypominają one symptomy zwykłego stanu
napięcia emocjonalnego. Często spotyka się wzmożone pocenie,
dolegliwości gastryczne czy też wzrost tętna i ciśnienia krwi.
Ten ostatni objaw muszą brać pod uwagę przede wszystkim lekarze
kardiolodzy. Zdarza się, że zupełnie zdrowa osoba, o całkowicie
prawidłowych odczytach ciśnienia (w warunkach domowych), badana w
gabinecie lekarskim daje odczyty na poziomie 180/120."
No właśnie sam nie wiem już, bo w domu jak mi tata zmierzy to mam nawet 110/70, a u lekarza albo u pielęgniarki zawsze co najmniej 140/80, ale podejrzewam, że tata mi mierzy nieprawidłowo.
Hmm, to może zmierz sobie gdzies w aptece? Np. w mojej jest wystawiony ciśnieniomierz i można za darmo zmerzyć sobie ciśnienie. A w domu masz elektroniczny czy rtęciowy?
W domu mam nie elektroniczny, tylko taki co się pompuje (nie wiem czy to jest rtęciowy).
Normalnie mam niedociśnienie (95/65), ale w gabinecie lekarskim zawsze miałam 140/80. Poszłam do lekarza , żeby przepisał mi coś na zwiększenei ciśnienia, a on stwierdził, że chyba powinnam zacząć brać na nadciśnienie. Wytłumaczyłam mu, że zawsze mam bardzo niskie ciśnienie, tylko strasznie boje się lekarzy i to pewnie stres powoduje taki pomiar. Kazał mi sie położyć, wyciszyć przez 10 minut, potem przyszła miła pielęgniarka, zmierzyla cisnienie i wyszlo: 100/70.
Reasumując, możliwe, że masz normalne ciśnienie, a wizyta u lekarza powoduje podwyższenie ciśnienia krwi.
A czy ktoś coś słyszał o soli potasowej? bo mój dziadek zaczął takiej używać (bardzo duzo sol i ma problem z odzwyczajeniem się od słonych posiłków). Czy faktycznie można nią zastąpić tradycyjną sól?
Mam problem taki, że mam zbyt wysokie ciśnienie.
Kiedyś jadłem dużo chipsów, frytek, słodyczy, rosołów i prawie w ogóle
nie jadłem warzyw. Miałem stwierdzone przez lekarza podwyższone
ciśnienie 140/x (nie pamiętam tego drugiego albo 80 albo 90). Ale
zmieniłem pewne nawyki żywieniowe, przestałem słodzić herbatę, zacząłem
częściej pić herbatę zieloną niż czarną, znacznie zmniejszyłem ilość
soli (przestałem jeść zupy z kostkami rosołowymi, nie solę nawet
jajecznicy), zacząłem jeść warzywa (często jem chleb żytni
pełnoziarnisty z pomidorem albo z cebulą albo z papryką, marchewkę), no i
często jem mleko krowie albo mleko sojowe z płatkami owsianymi i
otrębami pszennymi (ostatnio częściej sojowe niż krowie). Zacząłem pić
olej z wątroby dorsza (wiem, że szkodliwy retinol ale chyba nie on mi
podwyższa ciśnienie, dostarczam wtedy również witaminy D i omega 3,
zauważyłem lepsze wypróżnianie się), zacząłem używać oliwy z oliwek i
znacznie zmniejszyłem ilość mięsa. No i ostatnio u lekarza miałem
ciśnienie 140/80, a w gabinecie zabiegowym 150/80, a dzisiaj 160/80. Co
dziwne, to drugie mam zawsze 80, a to pierwsze zbyt wysokie. Czym może
być spowodowane zbyt wysokie ciśnienie skurczowe przy dobrym
rozkurczowym? Dlaczego zmiany w diecie na lepsze spowodowały nie
obniżenie ciśnienia, ale wręcz podwyższenie (na to wygląda po
pomiarach)? Czyżbym musiał przejść na witarianizm? A może lepiej
pobiegać niż zmieniać dietę (skoro zmiana diety nie pomaga)?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej