20.11.2019 Dziś imieniny Anatola, Edyty, Rafała


Na czym smażyć?



Posty:
42

Smażyłam dziś rano jajecznicę z 5 jaj mojemu Andrzejowi i tak się zastanawiałam...na czym mam usmażyć?Zwykle smażę na oleju, bo kiedyś słyszałam, że na maśle, choć smacznie to niezdrowo. A przedwczoraj w telewizji mówili, że jak smażyć jajecznicę to tylko na maśle bo tylko tak jest zdrowo...Co mam o tym wszystkim myśleć?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Witam Krysiu,
nic dziwnego, że spotkałaś się ze sprzecznymi opiniami na temat smażenia na maśle.
Generalnie nie powinniśmy używać masła ani margaryn do smażenia, ponieważ nie są to tłuszcze odporne na wysoką temperaturę. Za wyjątek można uznać przygotowanie jajecznicy - smażenie odbywa się bardzo krótko, gdyż białko jaja kurzego ścina się w temp. ok 63 stopni Celsjusza, czyli zanim dojdzie do rozkładu termicznego masła.
Do smażenia poleca się tłuszcze, które zawierają znaczne ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to np. oliwa, olej rzepakowy bezerukowy.
Inne oleje, takie jak: słonecznikowy, sojowy, lniany, kukurydziany zawierają w składzie więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i na patelni bardzo szybko uległyby utlenieniu. Z tego powodu najlepiej wykorzystywać je na surowo, np. do sporządzania sałatek.
Należy pamiętać, że raz wykorzystana porcja oleju nie nadaje się już do ponownego smażenia.
Krysiu, jajecznica z 5 jaj to bomba cholesterolowa. Dla osób dorosłych zaleca się spożywanie nie więcej niż 2 jaj tygodniowo.
Poza smażeniem jest wiele świetnych sposobów na przygotowanie potraw. Na pewno warto wypróbować duszenie, gotowanie na parze, pieczenie. Może uda się Pani odkryć nowe smaki, do których wspólnie z mężem chętnie będziecie powracać:)
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
42
nie związana/y ze służbą zdrowia

Wiem, wiem ale Andrzej strasznie lubi jajecznicę. A co to znaczy bezerukowy? Krysia70

Posty:
44
0

Ten Andrzej to ma fajnie. Otoczony taką opieką.

Posty:
240
dietetyk

Witam Krysiu,
olej rzepakowy bezerukowy jest produkowany z odmian rzepaku, które charakteryzują się niską zawartością kwasu erukowego.
Udowodniono, że kwas erukowy zawarty w rzepaku i gorczycy może mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Z tego powodu olej rzepakowy dostępny w sklepach jest produkowany właśnie z odmiany niskoerukowej, o której wspomniałam wcześniej.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej, nawet naleśniki wychodzą rewelacyjne, więc polecam:)

Posty:
88
nie związana/y ze służbą zdrowia

A w jaki sposób rozpoznać dobry olej ?

Posty:
322
dietetyk

Olej powinien mieć zapach nasion z których został wytłoczony. Kupujmy olej, którego skład nie pozostaje tajemnicą producenta. Zwróćmy uwagę na zawartość NNKT. Barwa oleju powinna być klarowna, ściemnienie oleju może świadczyć o jego zjałczeniu.
W sklepach dostać można różne mieszanki olejów.
* olej uniwersalny - to olej z nasion rzepaku
* olej stołowy - to mieszanka oleju słonecznikowego i rzepakowego
* olej sałatkowy to właściwie olej rzepakowy, tylko wzbogacony witaminami A i E
Warto też zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia.

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Dlaczego zaleca się używanie oleju tylko jeden raz? Czy to jest szkodliwe? Wściekłość mnie bierze jak widzę gdy moja mama po usmażeniu placków ziemniaczanych, zlewa olej, bo jeszcze się on ?przyda?

Posty:
322
dietetyk

Oleje, które są dostępne w sklepach są produktami jednokrotnego użytku, tzn, że po usmażeniu czegokolwiek na nim, należy je wylać, gdyż zawierają już produkty rozkładu tłuszczu szkodliwe dla człowieka. Poza tym w tym tłuszczu pozostają resztki z produktu smażonego, które ulegają spalaniu i dodatkowo zmniejszają wartość oleju, jako tłuszczu nadającego się do kolejnego smażenia.
Często sposób wielokrotnego smażenia jest wykorzystywany ze z względu oszczędnościowych, jednak argumentem, który powinien przemówić do ludzi stosujących tych technikę powinien być fakt, że powstałe produkty rozkładu tłuszczu są niejednokrotnie rakotwórcze, więc lepiej nie oszczędzać na oleju, ponieważ leczenie nowotworów jest o wiele bardziej kosztowne. Na zdrowiu nie ma co oszczędzać.
Restauratorzy mają do dyspozycji tłuszcze wielokrotnego użytku, których parametry fizyczne dostosowane są do wielokrotnego podgrzewania. Są to jednak drogie tłuszcze, które opłaca się wykorzystywać tylko w restauracjach.

Posty:
136
nie związana/y ze służbą zdrowia

Spotkałam się z olejem, który podobno nie ma żadnych kalorii, nazywa się "olestra", czy to możliwe?


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT