Ja też o tym słyszałam ,ale podobno wystarczy pić kawę pól godziny po posiłku lub pól godziny przed posiłkiem i działanie kawy na niszczenie witamin jest małe. Tak słyszałam. Ale wiesz owoc z kawą to chyba niezbyt dobrze smakuje?
Witaj Krysiu,
stwierdzenie, że wypicie kawy pozbawia śniadanie wszystkiego, co zdrowe jest z całą pewnością przesadzone.
Prawdą jest jednak, ze zawarta w kawie kofeina utrudnia dostępność i wchłanianie niektórych witamin, np. witamina B1, witamina B5, witamina PP, witamina A oraz składników mineralnych, np. wapń, żelazo, magnez.
Warto byłoby wypić kawę jakiś czas po śniadaniu, a do śniadania np. kawę zbożową. Kawa w umiarkowanych ilościach nie jest szkodliwa, jednak w niektórych chorobach, np. nadciśnieniu tętniczym czy chorobach przewodu pokarmowego lepiej z niej zrezygnować.
Trzeba też pamiętać, że nigdy nie popijamy kawą leków - wiele substancji w nich zawartych wchodzi z kofeiną w reakcje, których skutki są trudne do przewidzenia. Leki zawsze należy popijać wodą.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
No mój Andrzej ma takie dziwne smaki.Krysia70
No ale o kawie tu rozmawiacie? Są chyba gorsi niszczyciele witamin. Pestycydy, którymi psika się warzywa i owoce niszczą witaminy. Nie wiem czy mikrofale przypadkiem nie powodują jałowienie jedzenia.
A co do kawy, to mnie dietetyk mówiła kiedyś, że kawę powinno się pić w proporcjach 50 do 50. 50 na kawę, 50 na mleko, ponieważ kawa przede wszystkim wypłukuje wapń.
chyba nie wapń tylko magnez? a może jedno i drugie?
Witam,
dodatek mleka do kawy rzeczywiście łagodzi działanie kofeiny, ale jednocześnie utrudnia przyswojenie przez organizm wapnia (z dodanego mleka).
Każda obróbka termiczna, także w kuchence mikrofalowej powoduje zmniejszenie ilości witamin i składników mineralnych w żywności. Witaminy i składniki mineralne to związki chemiczne, są wrażliwe nie tylko na wysoką temperaturę, ale także na światło czy zmiany pH.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Kawa a raczej kofeina zawarta w kawie działa moczopędnie ,dlatego też przyczynia się wypłukiwanie z naszego organizmu witamin i składników mineralnych usuwanych z moczem.- nadmierne picie kawy może przyczynić się do spadku zawartości w naszym organizmie ważnych przeciwutleniaczy jak wit. C i E oraz magnezu -dlatego czasami u kawoszy występują skurcze mięśni łydek, które są jednym z pierwszych objawów niedoboru magnezu. Do tego może u Twojego męża kawa jest przyczyną podwyższonego ciśnienia o którym pisałaś. Kofeina podwyższa ciśnienie ? o czym pisała już koleżanka.
Może warto męża przerzucić na kawę zbożową:)
Pani Diano!
A co Pani proponuje zamiast kawy? Chodzi mi o coś co mnie pobudzi, ale będzie mniej szkodliwe niż kawa...
Grzegorzu może zamiast kawy herbatka.. może być czarna lub zielona. Pobudzająco działa doskonale herbata Yerba Mate, ale nie powoduje rozdrażnienia jak kawa. Dodatkowo zmniejsza chęć na nikotynę, działa antydepresyjnie, zawiera dużo minerałów oraz witamin. A o innych herbatach możesz poczytać w innym wątku - http://www.ochoroba.pl/grupy/herbata
Słyszałam, że popijanie śniadania kawą sprawia, że jest ono pozbawione wszystkiego co zdrowe.Poza tym Mój Andrzej lubi na deser zjeść jakiś owoc i zapić kawą, oczywiście bez mleka bo nie może. A Mariola mówiła, że kawa zabija witaminy. Czy to prawda? Krysia70
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej