Doskonale Jasia rozumiem:) sama uwielbiam masło orzechowe. mniam mniam. wydaje mi się, że jeśli chłopiec nie jest uczulony na orzeszki arachidowe nie ma przeciwwskazań do umiarkowanego spożycia.
Beato,
badania przeprowadzone w USA dowiodły, ze regularne spożywanie masła orzechowego może mieć pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Pozwala zapobiec niektórym jego chorobom, a osoby jedzące masło orzechowe mają niższy poziom cholesterolu całkowitego od tych, które wybierają standardowe masło.
Warto wiedzieć, że masło orzechowe jest źródłem NNKT (niezbednych nienasyconych kwasów tłuszczowych), białka oraz magnezu, fosforu i witaminy E.
Jeżeli Twój synek lubi masło orzechowe, a jego spożycie nie powoduje odczynu alergicznego (słusznie wspomniała o tym Madeleine - orzechy arachidowe bardzo często uczulają) to nie ma potrzeby, by z niego rezygnował.
Zadbaj jednak, by produkt, który kupujesz dla synka zawierał możliwie jak najmniej cukru i soli, a jak najwięcej masy orzechowej - to orzechom zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości.
Zwróć też uwagę na zawartość tłuszczów trans - nie powinno być ich więcej niż 0,2 g/ 100 g masła orzechowego (ich obecność jest wynikiem dodawania utwardzonego tłuszczu roślinnego w procesie produkcji).
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
masło orzechowe mniam... przypominają mi się czasy dzieciństwa, gdy babcia nas w ten sposób rozpieszczała. Kanapeczka z masłem orzechowym i do tego ciepłe mleko z miodem.. pyyycha:)
hmmm, ciekawe gdzie się wychowywałaś Doris, bo jesteśmy rówieśniczkami a ja z wczesnego dfzieciństwa to pamiętam raczej puste półki w sklepach, kolejki po papier toaletowy i pewexy;)))
a masło orzechowe dostępne jest w Polsce już od lat ale nie aż tylu lat
moze własnej roboty (krążą po internecie przepisy na takie pysznosci)?
A tu Cie mogę zaskoczyć, bo mogłam się zajadać takimi pysznościami już w dzieciństwie dzięki rodzinie ze Stanów i ich paczkom. Ale chyba nie muszę się chwalić swoim pochodzeniem na forum jak mówię, że jadłam to jadłam i już:)
Każdy ma inne wspomnienia z dzieciństwa:))
No właśnie, może ktoś z Was ma sprawdzony przepis na masło orzechowe własnej roboty?:)
sprawdzonego przepisu nie mam, ale znalazłam w necie maszynę, która umożliwia robienie własnego masła orzechowego w domu:)
widzę, ze chyba jest to całkiem popularne
Ooo to może kupię i będziemy z synkiem sami przyrządzać. Dzięki aniu86za info!
Cieszę się, że nie jest to szkodliwy produkt, bo mój synek codziennie domaga się o kanapki właśnie z masłem orzechowym. Moge mu więc bez obaw podawać, tylko jeszcze upewnię się jaki jest skład podany na opakowaniu.
Swoją drogą ja też wspominam masło orzechowe jako produkt przysyłany w paczkach od wujostwa zza oceanu. To były czasy :-) A teraz można kupić maszynkę i samemu ukręcić :-)
Przy maśle orzechowym domowej roboty proponuję nie dodawać tłuszczu utwardzanego, w ten sposób unikniemy obecności tłuszczów trans.
Wiele osób eksperymentuje z wspomnianą wyżej maszyną, do orzechów ziemnych można dodać też innych bakalii i dowolnie kształtować smak masła:)
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Masło orzechowe domowej roboty. Pycha:) a do tego mamy pewność co do jego składu:)
Mój Jaś uwielbia masło orzechowe. Nutellę i inne tego typu słodkości również, ale najbardziej takie prawdziwe, słone masło orzechowe. Czy taki produkt jest niezdrowy?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej