22.09.2019 Dziś imieniny Maury, Milany, Tomasza


Dna mocznowa, co wolno a czego unikać?



Posty:
27

Witam, u mojego taty ortopeda zdiagnozował dnę moczanową. Odradził mu jedzenie produktów z puszek i śledzi, kazał unikać alkoholu jak ognia. Mimo tego zdarza się, że dolegliwości powracają. Chciałabym wiedzieć, co takiego jeszcze powinien wprowadzić lub wyeliminować ze swojego jadłospisu, żeby zminimalizować niebezpieczeństwo ataku choroby? Jednocześnie przestrzegam wszystkich tych, którzy raz na jakiś czas mają problem ze spuchniętym paluchem u nogi czy bolącym kolanem, nie lekceważcie tego!To może być podagra.
Czarownica


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
240
dietetyk

Witaj Czarownico,
leczenie dny moczanowej jest dość uciążliwe dla pacjenta, bo wymaga wprowadzenia zmian w stylu życia i szczegółowego przestrzegania zaleceń lekarza i dietetyka.
Zdarza się, że objawy podagry całkowicie ustępują, więc na pewno warto spróbować dostosować się do wskazówek.
Czarownico, Twój tata na pewno powinien wyeliminować czynniki, które mogą wyzwalać napad dny. Są to:
-nadmierny wysiłek fizyczny
-stres psychiczny
-wychłodzenie organizmu
-gwałtowne odchudzanie się
-alkohol
-kofeina
Istotą podagry (dny moczanowej) jest gromadzenie w organizmie kwasu moczowego i jego wytrącanie się w postaci kryształów w stawach (stąd bóle stawów).
Leki, które stosuje się w terapii tej choroby zwiększają wydalanie kwasu moczowego.
Jednocześnie niezbędne jest stosowanie diety ubogiej w produkty zawierające znaczne ilości tego związku.
Do produktów, które należy wyeliminować z diety osoby cierpiącej na dnę moczanową należą:
-wywary z kości i mięsa
-esencjonalne rosoły
-galarety mięsne i rybne
-konserwy mięsne i rybne
-ryby z rodziny śledziowatych (szproty, sardynki, śledzie)
-tłuste ryby
-podroby
-wszystkie wędliny
-dziczyzna, baranina, cielęcina
-tłuszcze zwierzęce (np. łój, słonina, boczek)
-sery białe tłuste, sery żółte, sery pleśniowe i topione
-niektóre warzywa: rabarbar, szpinak, szczaw, grzyby, suche nasiona roślin strączkowych, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, brokuły, pomidory, chrzan
-alkohol
-kawa naturalna, herbata, kakao
-ostre przyprawy, marynaty
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk

Posty:
322
dietetyk

Może dodam produkty, które powinny gościć w jadłospisie osoby cierpiącej na dnę moczanową.
Wiśnie - akurat jest ich sezon. Zawierają one składniki pomagające neutralizować kwas moczowy we krwi. Dodatkowo składniki zawarte w wiśniach mają właściwości przeciwzapalne. Nawet w środku zimy mozna kupić wiśnie mrożone lub w puszcze. Wiele badań wskazuje że nie ma znaczenia czy to są wiśnie mrożone, świeże czy z puszki - mają one podobny efekt przeciwbólowy jak aspiryna.
Podobne ale nico słabsze działanie mają truskawki i maliny.
A wracając jeszcze do aspiryny nie należy jej przyjmować w przypadku wystąpienia bólu związanego z napadem dny. Aspiryna spowalnia wydalanie kwasu moczowego, a zatem jedynie pogarsza sprawę.
Codzienne jedzenie oleju z tłustych ryb lub oleju z siemienia lnianego może złagodzić stan zapalny w stawach. Oba oleje zawierają środek o silnym działaniu przeciwzapalnym - kwas eikozapentaenowy (EPA).
Ananasy zawierają bromelinę, które również działają przeciwzapalnie. Świeże selery także pomagają usunąć z organizmu kwas moczowy.
Pokrzywa zwyczajna - polecana przez zielarzy w przypadku stanów zapalnych stawów - pomaga obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Można ją stosować w postaci naparów do picia.
Dziennie powinno być wypijane co najmniej 8 szklanek wody. Płyn ułatwia wypłukiwanie z organizmu kwasu moczowego. Woda może także rozpuścić kamienie nerkowe, które często są dodatkowym problemem osób cierpiących na dnę.

Posty:
44
0

Czarownico,
w leczeniu wspomagającym dny moczanowej można wykorzystać surowce roślinne o działaniu zwiększającym wydalanie moczanów z moczem. Są to m.in:
- liście brzozy (sok),
- znamiona kukurydzy (mieszanka do sporządzania naparów; postać tabletkowana),
- ziele rdestu ptasiego (mieszanka do sporządzania naparów; postać tabletkowana),
- ziele nawłoci (mieszanki, krople, tabletki; przeciwwskazania- choroby serca i nerek)
- strąki fasoli (odwary),
- korzeń wilżyny ciernistej(wyciąg płynny),
- kłącze perzu właściwego (mieszanki).
Jeśli Twój tata przyjmuje leki zapisane przez lekarza, powinien skonsultować z nim ewentualne włączenie do terapii wymienionych wyżej surowców.
Warto także przedyskutować z lekarzem zastosowanie preparatów przeciwbólowych pochodzenia roślinnego, np. salicylanów obecnych w korze wierzby, jako alternatywy dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Ich zaletą jest przede wszystkim łagodniejsze działanie i brak drażniącego wpływu na błonę śluzową żołądka.

Posty:
322
dietetyk

Polecam artykuł z zaleceniami dietetycznymi w dnie moczanowej a także ogólny o chorobie
http://www.ochoroba.pl/artykuly/2772-dna-moczanowa-%E2%80%93-zalecenia-dietetyczne
http://www.ochoroba.pl/artykuly/2855-skaza-moczanowa-dna-moczanowa-%E2%80%93-co-to-za-choroba


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT