Krysiu,
sałata robi się gorzka ze względu na reakcje jakie zachodzą pomiędzy substancjami zawartymi w sałacie a stalowym ostrzem noża.
W wielu sklepach dostępne są specjalne noże przeznaczone do krojenia sałaty - ich ostrza są ceramiczne.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Pani Aniu!
A ma Pani może jakieś informacje jakie to związki reagują z ostrzem? Od jakiegoś czasu interesuję się reakcjami zachodzącymi w żywności podczas gotowania itd i akurat o tej informacji nie słyszałam...
Kaju,
niestety nie posiadam informacji na temat tego, jakie dokładnie związki reagują ze stalowym ostrzem noża.
Stal ostrza wchodzi w reakcję z sokiem sałaty i powoduje przyspieszone utlenianie witamin,a w przypadku sałaty to witamina C ulega najszybszemu rozkładowi w obecności tlenu - być może to o nią właśnie chodzi.
Tylko niektóre gatunki sałaty gorzknieją po kontakcie ze stalą, częściej możemy spotkać się z ciemnieniem brzegów liści.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Nóż ceramiczny to chyba niemały wydatek...Z tego co zdążyłam się zorientować ceny kształtują się od 150 zł w górę...Mi pozostaje zatem rwanie i gryzienie;)
Zgadzam się z Madeleine, najlepsze jest szarpanie sałaty, po uprzednim dokładnym umyciu. I efekt niekorzystnych zmian smaku sałaty mamy z głowy:)
Ostatnio Andrzejek pomagał mi przy robieniu obiadu. Kazałam mu zrobić sałatkę. Chwycił za nóż i chciał pokroić sałatę, powstrzymałam go w ostatniej chwili. Był bardzo zaskoczony, że sałaty się nie kroi, tylko drze. Zapytał mnie dlaczego, odpowiedziałam, że robi się gorzka. A mój Andrzej znowu to swoje dlaczego? Dlatego pytam. Krysia70
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej