20.07.2019 Dziś imieniny Fryderyka, Małgorzaty, Seweryny


Dieta z wykluczeniem wit.K



Posty:
3

Witam serdecznie,

 w zwiazku z przyjmowanym lekiem musze zadbac, aby moja dieta byla jak najbardziej uboga w produkty zawierajace witamine K. Szukalam informacji w necie, ale tam wymienianych jest ledwie 5-6 produktow, a to troszke malo jak na moje potrzeby (gotuje posilki dla calej rodziny: ja, moj maz i dwojka dzieci).

Czy ktos bylby w stanie mi pomoc skompletowac bardziej rozszerzona liste takich produktow ? Czy na zawartosc wit. K ma wplyw proces obrobki - czy np warzywo surowe moze zawierac witamine, a gotowane juz nie ?

Pozdrawiam,

Ola


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
322
dietetyk

Witam,
Witamina K występuje głównie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Dobrym źródłem witaminy K, (które w Pani przypadku powinna ograniczyć ) są warzywa ciemnozielone jak:
-jarmuż, brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta, rzeżucha, fasola zielona,
-kalarepa, kalafior, ogórek oraz pomidor.
Owocami ? awokado, brzoskwinie, truskawki.
Dużą zawartością odznacza się wątroba oraz olej sojowy.
Pozostałe owoce oraz produkty zbożowe, mleko i przetwory oraz mięso są ubogim źródłem witaminy K.

Witamina K jest odporna na działanie temperatury, wiec gotowanie nie zmniejszy jej zawartości w produktach.

Pozdrawiam.

Posty:
3
nie związana/y ze służbą zdrowia

Bardzo dziekuje za odpowiedz ! :)

Pozdrawiam serdecznie,

O.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT