Witam,
Witamina K występuje głównie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Dobrym źródłem witaminy K, (które w Pani przypadku powinna ograniczyć ) są warzywa ciemnozielone jak:
-jarmuż, brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta, rzeżucha, fasola zielona,
-kalarepa, kalafior, ogórek oraz pomidor.
Owocami ? awokado, brzoskwinie, truskawki.
Dużą zawartością odznacza się wątroba oraz olej sojowy.
Pozostałe owoce oraz produkty zbożowe, mleko i przetwory oraz mięso są ubogim źródłem witaminy K.
Witamina K jest odporna na działanie temperatury, wiec gotowanie nie zmniejszy jej zawartości w produktach.
Pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za odpowiedz ! :)
Pozdrawiam serdecznie,
O.
Witam serdecznie,
w zwiazku z przyjmowanym lekiem musze zadbac, aby moja dieta byla jak najbardziej uboga w produkty zawierajace witamine K. Szukalam informacji w necie, ale tam wymienianych jest ledwie 5-6 produktow, a to troszke malo jak na moje potrzeby (gotuje posilki dla calej rodziny: ja, moj maz i dwojka dzieci).
Czy ktos bylby w stanie mi pomoc skompletowac bardziej rozszerzona liste takich produktow ? Czy na zawartosc wit. K ma wplyw proces obrobki - czy np warzywo surowe moze zawierac witamine, a gotowane juz nie ?
Pozdrawiam,
Ola
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej