08.10.2024 Dziś imieniny Brygidy, Loreny, Marcina


Dieta na poprawienie wzroku.



Posty:
24

Ostatnio pogorszył mi się wzrok, byłem u okulisty, wypisał receptę na okulary i powiedział, bym zwrócił uwagę na dietę. Ale na co powinienem zwrócić uwagę?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Jedz marchewkę to podobno pomaga na wzrok:)

Posty:
85
nie związana/y ze służbą zdrowia

I nie zapominaj o rybach. Te słynne omega-3 też podobno są dobre na wzrok:)

Posty:
322
dietetyk

Jest pewna grupa związków, które korzystnie działają na narząd wzroku. Są to luteina, zeaksantyna, witaminy A,E,C oraz cynk.
Luteina działa jak filtr, zabezpieczając oko przed szkodliwym światłem UVA i UVB. Jest silnym antyoksydantem, czyli chroni siatkówkę ok i plamkę żółtą oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Organizm człowieka nie wytwarza tej substancji, dlatego trzeba ją dostarczać z jedzeniem.
Bogatym źródłem luteiny jest szpinak, rzepa, brokuły, sałata, kabaczek, rabarbar, gorczyca, zielony groszek, seler i kapusta włoska. Czyli warto jak najczęściej uwzględniać warzywa, szczególnie zielone.
Zeaksantyna
Podobnie jak luteina jest antyoksydantem, niszczącym wolne rodniki. Gromadzi się głównie w siatkówce i soczewce oka, stąd też jej ochronne działanie na narząd wzroku.
Bogatym źródłem zeaksantyny są niektóre warzywa,m.in. kapusta biała, jarmuż, szpinak, kukurydza, groszek zielony oraz żółtka jajek.
Witamina A, E, C równie należą do grupy przeciwutleniaczy. Te trzy witaminy wzajemnie uzupełniają i wzmacniają swoje działania antyoksydacyjne. Doskonałymi źródłami tych witamin są surowe warzywa i owoce. Codziennych ich spożywanie powinno dostarczyć odpowiednia podaż tych witamin.
Cynk jest mikroelementem zapewniającym dobry wzrok i zapobiegającym jego utracie związanej z wiekiem. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.
Znaczącym źródłem cynku są mięso zwierząt, ryby, ostrygi, jaja, drożdże piwne, warzywa, ziarna zbóż, pestki dyni, jajka, chude mleko, musztarda ziarnista. Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawiera woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej z ocynkowanych rur.

Posty:
41
nie związana/y ze służbą zdrowia

Niestety Maks, jeśli wzrok ci się popsuł to jedynie teraz możesz dbać o to by się nie pogorszył. I przede wszystkim musisz regularnie nosić okulary i soczewki. Dieta nie zdziała teraz cudu i nie pomoże ci przywrócić dawnej ostrości wzroku, ale z pewnością wzbogacenie diety w warzyw i owoce obije się korzyścią tez na innych narządach.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT