Witam!
Masz rację- dieta jest niezwykle ważna w profilaktyce antynowotworowej.
Poniżej zamieszczam listę produktów zalecanych oraz kilka rad, które powinny zastosować osoby zagrożone wystąpieniem nowotworów.
Warzywa i owoce o działaniu antynowotworowym:
- Warzywa kapustne: brokuły, jarmuż, kapusta, rzodkiewka, zawierają bardzo dużo polifenoli, które w naszym organizmie przekształcane są do prostszych związków. Związki te mają właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych.
W warzywach kapustnych występuje bardzo dużo glukozynolanów. W twoim przypadku są one bardzo ważne, gdyż właśnie te związki są odpowiedzialne za hamowanie powstawania nowotworów kobiecych zależnych od produkcji estrogenu.
- Pomidory- na pewno słyszałaś o likopenie. Właśnie ten związek zawarty w pomidorach odpowiada za jego działanie przeciwnowotworowe. Dużo dobrze przyswajalnego likopenu znajduje się w przetworach pomidorowych: ketchupie, koncentratach, sosach
- Owoce jagodowe- czyli maliny, truskawki, jeżyny, borówki, porzeczki. Owoce te nie tylko mają właściwości antynowotworowe, mogą również hamować wzrost guza.
- Czosnek- zawiera duża ilość związków siarki, które są bardzo ważne w profilaktyce antynowotworowej.
Inne produkty/składniki diety o działaniu przeciwnowotworowym.
- Zielona herbata
- Czerwone wino- ale nie więcej niż 4 kieliszki na tydzień
- Przyprawy- w szczególności kurkuma
- Błonnik- zawarty w warzywach i pełnoziarnistych produktach zbożowych
- Kwasy omega-3- zawarte w rybach, nasionach, orzechach, olejach roślinnych
Czego unikać:
- W twoim przypadku powinnaś pilnować by Twoja dieta była odpowiednio zbilansowana pod względem zawartości makroskładników. Niektóre badania sugerują, że dieta wysokotłuszczowa może sprzyjać wystąpieniu raka piersi. Zwróć więc uwagę na to ile spożywasz tłustych produktów- w szczególności pochodzenia zwierzęcego
- Należy unikać nadmiernego spożycia produktów wędzonych i grillowanych- oczywiście raz na jakiś czas można sobie pozwolić na zjedzenie potrawy z grilla, ale należy zachować umiar i zdrowy rozsądek
- Dowiedziono, że również nadwaga może przyczyniać się do powstania nowotworów. Wynika to z tego, że również tkanka tłuszczowa również może produkować estrogeny, poza tym u takich kobiet ciężej wykryć nowotwór (duża ilość tkanki tłuszczowej)
- Oczywiście należy unikać nadmiernego spożycia alkoholu i palenia papierosów, niezwykle ważna jest za to aktywność fizyczna- nawet 30 minut wysiłku fizycznego obniża ryzyko wystąpienia nowotworu
Pozdrawiam
Monika Gibniewska
Sadimo,
coraz częściej mówi się o tym, ze właściwa dieta może zapobiegać chorobom, także nowotworom.
Uwagę zwraca fakt, iż u wegetarian nowotwory występują znacząco rzadziej u osób stosujących standardową dietę.
Pozytywne oddziaływanie przypisuje się fitozwiązkom, w które obfituje dieta wegetariańska. Nie bez znaczenia pozostają także: wysoka zawartość witamin i składników mineralnych, oraz podaż błonnika w tej diecie.
Udowodniono, ze niektóre produkty, jeśli spożywa się je w nadmiernych ilościach mogą przyczyniać się bezpośrednio lub pośrednio do aktywacji procesu nowotworzenia, np. nadmiar energii i wysoka zawartość tłuszczu w diecie z czasem doprowadzą do powstania otyłości (a osoby otyłe są bardziej narażone na niektóre rodzaje nowotworów - jak wspomniała Monika) - to działanie pośrednie.
Natomiast wysoka zawartość w diecie tłuszczów o konformacji trans (można je spotkać w tłuszczach cukierniczych, margarynach twardych) ma bezpośredni związek z powstawaniem nowotworów piersi i jelita grubego.
Sadimo, Monika przekazała Tobie kilka wskazówek,
jeśli będziesz miała dodatkowe pytania, pisz proszę na forum, a ja postaram się do jutra zgłębić temat dietoprofilaktyki nowotworów piersi.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
Sadimo,
poniżej link do artykułu, który może Ciebie zainteresować:
Owoce i warzywa chronią przed rakiem
Anna Szczygłowska, dietetyk
Kurczę, też jestem obciążona genetycznie, więc bardzo przydały mi się te informacje. I akurat uwielbiam warzywa, więc nie będzie problemu z włączeniem ich do diety.
Mam jeszcze pytanie a propos pomidorów:
wymieniła Pani przetwory pomidorowe, a jak jest ze świeżymi pomidorami?
Likopen zawarty w pomidorach zaliczamy do grupy związków zwanych karotenoidami. Karotenoidy są lepiej przyswajalne jeśli poddamy je delikatnej obróbce termicznej, rozdrabnianiu czy rozcieraniu. Dlatego tez poleciłam głównie przetwory pomidorowe- właśnie ze względu na lepszą przyswajalność likopenu z tych produktów.
Kaju,
dla przykładu przedstawiam poniżej zawartość likopenu w niektórych przetworach pomidorowych i innych naturalnych źródłach likopenu dostępnych w Polsce (na 100 g danego produktu)
Sok pomidorowy 9.5
Ketchup pomidorowy 15.9
Koncentrat pomidorowy 42.2
Sos pomidorowy 14.1
Arbuz 4.0
Różowy grejpfrut 4.0
Surowy pomidor 3.0
Warto zaznaczyć, że likopen najlepiej wchłania się, jeśli zostanie rozpuszczony w tłuszczu (np. w zupie, sosie).
Likopen wykazuje pozytywne działanie zwłaszcza w profilaktyce nowotworów prostaty, raka szyjki macicy oraz w chorobach serca i układu krążenia.
Pozdrawiam,
Anna Szczygłowska, dietetyk
to ja się podłączę do tematu, jeśli Panie pozwolą ;-) W mojej rodzinie występuje rak żołądka. Tak sobie pomyślałem, że pewnie rak żołądka bardziej niż inne nowotwory jest zależny od naszej diety. Czy mają Panie jakieś informacje czego unikać a co włączyć do diety, żeby ustrzec się przed tą straszną chorobą?
Jeżeli chodzi o raka żołądka to masz rację- jego rozwój w wielu przypadkach jest stymulowany poprzez dietę.
Dowiedziono, że spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa (zwłaszcza bardzo przetworzonego) może prowadzić do rozwoju raka żołądka. Eksperci szczególnie przestrzegają przed nadmiernym spożyciem wędzonych, marynowanych, peklowanych przetworów mięsnych. Dlatego też zaleca się, aby ograniczyć spożywanie produktów tego typu do około 0,5kg tygodniowo.
Drugim czynnikiem kancerogennym jest sól oraz produkty z dużą zawartością soli takie jak wędliny, zupki błyskawiczne, sery, słone przekąski. Sól może uszkadzać śluzówkę żołądka, tym samym zmniejsza jego rozmiary i barierę ochronną. Poza tym sól przyspiesza proces przekształcania azotynów w N-nitrozwiązki oraz może przyspieszać rozwój raka.
W wielu badaniach wykazano, że wysoka podaż soli zwiększa o 50% ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka w porównaniu do osób, których dieta dostarcza mniejszych ilości soli.
Kolejną grupą związków o działaniu rakotwórczym są aflatoksyny, które rozwijają się głównie na produktach zbożowych, orzechach i suszonych owocach. Niestety bardzo wiele osób sądzi, że jeśli oczyścimy chleb czy orzechy z widocznej pleśni to nic nam się nie stanie. Należy pamiętać, że nawet po usunięciu widocznej pleśni czy nalotu wewnątrz produktu nadal zostają aflatoksyny, które mają niezwykle silne działanie rakotwórcze (szczególnie sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka).
Według wielu organizacji zajmujących się zdrowiem warzywa i owoce mają istotne znaczenie w zapobieganiu chorobom nowotworowym żołądka.
Przykładowo badanie przeprowadzone w Japonii potwierdzają, że spożywanie brokułów i jego kiełków znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na ten nowotwór.
Za korzystne działanie tego warzywa odpowiedzialna jest substancja o nazwie sulforafan. Substancja ta ma działanie bakteriobójcze, zmniejsza więc ilość kancerogennych bakterii- Helicobacter Pylori. Nawet spożywanie niewielkich ilości kiełków brokułu zmniejsza znacząco ilość tej bakterii w żołądku, co skutkuje zmniejszonym ryzykiem wystąpienia powikłań- w tym raka żołądka.
Pozdrawiam
Monika Gibniewska
Witam, chciałabym zapytać jakie produkty żywnościowe zalecane są w "diecie przeciwnowotworowej". W mojej rodzinie występuje uwarunkowany genetycznie rak piersi, wiem, że nie muszę zachorować, ale chciałabym zrobić wszystko aby temu zapobiec. Słyszałam, że jednym z istotnych czynników w profilaktyce jest dieta. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej