To chyba musisz szukać badania na ten temat w literaturze fachowej.
A tak z drugiej strony to ja wolę zieloną herbatę, bo i o prawdziwe kakao to chyab dziś trudno. Zazwyczaj ludzie piją kakao puchatek a ono z kakaem nie ma niemal nic wspólnego. Prawdziwe kakao jest gorzkie i niezbyt smaczne, a zieloną herbatkę pije sie z przyjemnością.
Zielona herbata ma też chyba wielel innych włąściwości doborczynnych, nie tylko w obniżaniu ciśnienia. A do tego jest smaczna:) Poza tym nie ma co poszukiwać produktów "cu", bo tylko urozaicona dieta korzystnei wpływa na zdrowie.
Wyczytałem takie informacje:
[quote]Kolejnym szkodliwym efektem zawężania się naczyń krwionośnych jest wzrost ciśnienia tętniczego. Zielona herbata przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń, w związku z czym przypisuje się jej również właściwość obniżania ciśnienia. W badaniach prowadzonych na myszach sztucznie wywołane nadciśnienie spadło z 203 na 188 mm Hg w 24. dniu eksperymentu.[/quote]
http://www.kawaiherbata.com/lagodne_leczenie_zielonej_herbaty.html
[quote]Do wniosku o dobroczynnym wpływie kakao doszli naukowcy, którzy porównywali działanie równych napojów. Zaobserwowali oni, że kakao obniża ciśnienie krwi skuteczniej niż np. zielona herbata.
Takie działanie kakao zawdzięcza prawdopodobnie zawartości flawonoidów. Naukowcy apelują jednak o zachowania umiaru w sięganiu po produkty zawierające kakao, gdyż zwykle są to wysokokaloryczne przysmaki.[/quote]
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Kakao-obniza-cisnienie,3552.html
Tylko nie wiem co mówią na ten temat rzetelne badania.
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej