Wydaje mi się, że ma to związek z jakimś związkiem zawartym w ziarnach zbóż, który może wywoływać alergie.
Dieta bezglutenowa jest to dieta pozbawiona białka glutenu, który znajduje się w zbożach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia.
W diecie tej dozwolone są produkty z ryżu, ziemniaków, kukurydziane, gryka.
Dietę tę stosują osoby chorujące na chorobę trzewną zwaną celiakią, u których spożywanie produktów wywołuje określone zaburzenia i zanik kosmków jelitowych.
Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach)
Dieta bezglutenowa jest to dieta pozbawiona białka glutenu, który znajduje się w zbożach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia.
W diecie tej dozwolone są produkty z ryżu, ziemniaków, kukurydziane, gryka.
Dietę tę stosują osoby chorujące na chorobę trzewną zwaną celiakią, u których spożywanie produktów wywołuje określone zaburzenia i zanik kosmków jelitowych.
Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach)
Jakie produkty należy wyłączyc z takiej diety? czy można spożywać pieczywo? zastanawiam się też czy na produktach spożywczych zamieszcza się informacje o zawartości glutenu?
Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty które zawierają ziarna zbóż: pszenica, jęczmień, owies, żyto lub produkty które mogły być zanieczyszczone w procesie produkcyjnym:
Produkty, które powinny być wykluczone to m.in:
-mąka pszenna
-mąka żytnia
-makarony zwykłe
-pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
-kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
-otręby pszenne
-ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
-wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
-kawa zbożowa
-pszenżyto
- orkisz
- kamut
- bulgur
- kuskus
- otręby, müsli i płatki z podanych wyżej rodzajów zbóż
- słód jęczmienny (ważne by czytać etykiety!!)
-produkty nabiałowe z płatkami zbożowymi oraz innymi niedozwolonymi składnikami
- pieczywo cukiernicze i inne produkty wytworzone z podanych wyżej rodzajów zbóż
- dania i przetwory z dodatkiem glutenu
-mięso oraz ryby panierowane, oprószone mąką lub gotowane z sosami zawierającymi niedozwolone składniki
-czekolada ze zbożami zawierającymi gluten
-sosy zawierające gluten
-napoje z błonnikiem zawierającym gluten
-piwo, whiskey
Uważnie należy czytać etykiety, gdy na na opakowaniu posiadają informację o składnikach alergennych, a wśród nich został wymieniony "gluten" (śladowe ilości "pszenicy" lub "białek pszenicy"), produkty te, należy wykluczyć z diety.
Obecnie w handlu mamy duży asortyment gotowych produktów bezglutenowych, takich jak: pieczywo, ciasta, makarony, kaszki, słodycze, mąki, z których można przygotować różne potrawy. Wszystkie produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem ?Przekreślony kłos?, zawierają nie więcej niż 1 mg glutenu w 100 g produktu.
Słyszałam, że dzieci z celiakią nie mogą normalnie przystąpić do Komunii Świętej. Strasznie to przykre to musi być dla nich:(
Osoby chore na celiakię (oraz inne schorzenia wymagające stosowania diety bezglutenowej) będące wyznania rzymsko-katolickiego informujemy, że z uwagi na konieczność przestrzegania diety bezglutenowej KOMUNIĘ ŚW. powinny przyjmować pod postacią wina.
Jeden opłatek komunijny waży 0,5 g i zawiera 25 mg gliadyny, a osoby chore na celiakię mogą spożywać produkty, w których zawartość gliadyny nie przekracza 10 mg/1 kg. Oznacza to, że malutki opłatek znacznie przekracza dopuszczalne normy glutenu i nie może być spożywany przez osoby chore na celiakię.
Celiakia to strasznie przykra choroba, takie dzieciak musi uważać na wszytko a do tego produkty bezglutenowe wcale nie są tanie.
Podobno rodzice muszą uważać nawet na mięsa i wędliny, w których teoretycznie nie powinno być glutenu, ale że teraz pcha się do wędlin wszystko co tylko możliwe, to i te produkty stanowią kolejny problem w diecie na który trzeba szczególnie uważnie.
Czyste mięso jest produktem bezglutenowym, ale nie dotyczy to mięsa paczkowanego, w tym głównie mięsa mielonego. Paczkowane mięso mielone prawie zawsze zawiera gluten, a z innym mięsem paczkowanym bywa różnie. Ostrzegamy, że na rzetelną informację od osób sprzedających nie można liczyć. W większości sklepów spożywczych, marketów i hipermarketów ekspedienci w ogóle nie wiedzą, co to jest gluten oraz nie mają pojęcia o diecie bezglutenowej.
W zasadzie jedynymi bezpiecznymi dla osób na diecie bezglutenowej są wędliny oznakowane jako produkt bezglutenowy. Wędliny niezawierające glutenu są oznakowane w identyczny sposób jak produkty zbożowe i posiadają stosowne atesty wydane przez instytuty mające uprawnienia do badania żywności pod kątem zawartości glutenu.
Ostrzegamy wszystkich chorych, a zwłaszcza rodziców mających chore dzieci, że spożywanie nieodpowiednich wędlin jest najczęstszą przyczyną nieświadomego łamania rygorów diety.
Do wielu wędlin i przetworów mięsnych dodawany jest gluten w czystej postaci, stąd produkty te zaliczane są do grupy ryzykownych w diecie bezglutenowej. Ponadto producenci nie podają pełnej informacji dotyczącą składników stąd nie można liczyć na rzetelną informację od osób sprzedających.
A jakie są objawy celiakii? Moja mama coś ostatnio wspomniała, że w naszej rodzinie były przypadki celiakii i trochę zaczynam się bać...
Ostatnio znalazłam się w towarzystwie, w którym temat diet okazał się niezastąpiony. Jeden ze znajomych powiedział, że stosuje dietę bezglutenową i czuje się teraz o wiele lepiej. Niestety nie wiedziałam jak nawiązać do jego wypowiedzi. Na czym polega dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?
---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej