21.01.2025 Dziś imieniny Agnieszki, Jarosława, Nory


Co to jest dieta bezglutenowa?



Posty:
24

Ostatnio znalazłam się w towarzystwie, w którym temat diet okazał się niezastąpiony. Jeden ze znajomych powiedział, że stosuje dietę bezglutenową i czuje się teraz o wiele lepiej. Niestety nie wiedziałam jak nawiązać do jego wypowiedzi. Na czym polega dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?


---------------------
Reklama - czytaj dalej poniżej



nie związana/y ze służbą zdrowia

Komentarze

Posty:
120
nie związana/y ze służbą zdrowia

Wydaje mi się, że ma to związek z jakimś związkiem zawartym w ziarnach zbóż, który może wywoływać alergie.

Posty:
322
dietetyk

Dieta bezglutenowa jest to dieta pozbawiona białka glutenu, który znajduje się w zbożach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia.
W diecie tej dozwolone są produkty z ryżu, ziemniaków, kukurydziane, gryka.
Dietę tę stosują osoby chorujące na chorobę trzewną zwaną celiakią, u których spożywanie produktów wywołuje określone zaburzenia i zanik kosmków jelitowych.
Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach)

Posty:
322
dietetyk

Dieta bezglutenowa jest to dieta pozbawiona białka glutenu, który znajduje się w zbożach pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia.
W diecie tej dozwolone są produkty z ryżu, ziemniaków, kukurydziane, gryka.
Dietę tę stosują osoby chorujące na chorobę trzewną zwaną celiakią, u których spożywanie produktów wywołuje określone zaburzenia i zanik kosmków jelitowych.
Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach)

Posty:
24
nie związana/y ze służbą zdrowia

Jakie produkty należy wyłączyc z takiej diety? czy można spożywać pieczywo? zastanawiam się też czy na produktach spożywczych zamieszcza się informacje o zawartości glutenu?

Posty:
322
dietetyk

Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty które zawierają ziarna zbóż: pszenica, jęczmień, owies, żyto lub produkty które mogły być zanieczyszczone w procesie produkcyjnym:
Produkty, które powinny być wykluczone to m.in:
-mąka pszenna
-mąka żytnia
-makarony zwykłe
-pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
-kasze: manna, kasza jęczmienna (pęczak, perłowa i łamana)
-otręby pszenne
-ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
-wędliny takie jak: kaszanka, pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
-kawa zbożowa
-pszenżyto
- orkisz
- kamut
- bulgur
- kuskus
- otręby, müsli i płatki z podanych wyżej rodzajów zbóż
- słód jęczmienny (ważne by czytać etykiety!!)
-produkty nabiałowe z płatkami zbożowymi oraz innymi niedozwolonymi składnikami
- pieczywo cukiernicze i inne produkty wytworzone z podanych wyżej rodzajów zbóż
- dania i przetwory z dodatkiem glutenu
-mięso oraz ryby panierowane, oprószone mąką lub gotowane z sosami zawierającymi niedozwolone składniki
-czekolada ze zbożami zawierającymi gluten
-sosy zawierające gluten
-napoje z błonnikiem zawierającym gluten
-piwo, whiskey
Uważnie należy czytać etykiety, gdy na na opakowaniu posiadają informację o składnikach alergennych, a wśród nich został wymieniony "gluten" (śladowe ilości "pszenicy" lub "białek pszenicy"), produkty te, należy wykluczyć z diety.
Obecnie w handlu mamy duży asortyment gotowych produktów bezglutenowych, takich jak: pieczywo, ciasta, makarony, kaszki, słodycze, mąki, z których można przygotować różne potrawy. Wszystkie produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem ?Przekreślony kłos?, zawierają nie więcej niż 1 mg glutenu w 100 g produktu.

Posty:
142
nie związana/y ze służbą zdrowia

Słyszałam, że dzieci z celiakią nie mogą normalnie przystąpić do Komunii Świętej. Strasznie to przykre to musi być dla nich:(

Posty:
322
dietetyk

Osoby chore na celiakię (oraz inne schorzenia wymagające stosowania diety bezglutenowej) będące wyznania rzymsko-katolickiego informujemy, że z uwagi na konieczność przestrzegania diety bezglutenowej KOMUNIĘ ŚW. powinny przyjmować pod postacią wina.
Jeden opłatek komunijny waży 0,5 g i zawiera 25 mg gliadyny, a osoby chore na celiakię mogą spożywać produkty, w których zawartość gliadyny nie przekracza 10 mg/1 kg. Oznacza to, że malutki opłatek znacznie przekracza dopuszczalne normy glutenu i nie może być spożywany przez osoby chore na celiakię.

Posty:
53
nie związana/y ze służbą zdrowia

Celiakia to strasznie przykra choroba, takie dzieciak musi uważać na wszytko a do tego produkty bezglutenowe wcale nie są tanie.
Podobno rodzice muszą uważać nawet na mięsa i wędliny, w których teoretycznie nie powinno być glutenu, ale że teraz pcha się do wędlin wszystko co tylko możliwe, to i te produkty stanowią kolejny problem w diecie na który trzeba szczególnie uważnie.

Posty:
322
dietetyk

Czyste mięso jest produktem bezglutenowym, ale nie dotyczy to mięsa paczkowanego, w tym głównie mięsa mielonego. Paczkowane mięso mielone prawie zawsze zawiera gluten, a z innym mięsem paczkowanym bywa różnie. Ostrzegamy, że na rzetelną informację od osób sprzedających nie można liczyć. W większości sklepów spożywczych, marketów i hipermarketów ekspedienci w ogóle nie wiedzą, co to jest gluten oraz nie mają pojęcia o diecie bezglutenowej.
W zasadzie jedynymi bezpiecznymi dla osób na diecie bezglutenowej są wędliny oznakowane jako produkt bezglutenowy. Wędliny niezawierające glutenu są oznakowane w identyczny sposób jak produkty zbożowe i posiadają stosowne atesty wydane przez instytuty mające uprawnienia do badania żywności pod kątem zawartości glutenu.
Ostrzegamy wszystkich chorych, a zwłaszcza rodziców mających chore dzieci, że spożywanie nieodpowiednich wędlin jest najczęstszą przyczyną nieświadomego łamania rygorów diety.
Do wielu wędlin i przetworów mięsnych dodawany jest gluten w czystej postaci, stąd produkty te zaliczane są do grupy ryzykownych w diecie bezglutenowej. Ponadto producenci nie podają pełnej informacji dotyczącą składników stąd nie można liczyć na rzetelną informację od osób sprzedających.

Posty:
137
0

A jakie są objawy celiakii? Moja mama coś ostatnio wspomniała, że w naszej rodzinie były przypadki celiakii i trochę zaczynam się bać...


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT