Dlaczego warto jeść jajka?
Natura dała jajkom najlepsze substancje odżywcze zabezpieczające rozwój następnego pokolenia, tj. naturalne witaminy i sole mineralne. Warto wiedzieć, iż ilość witamin z grupy B, A i D oraz żelaza i fosforu jest kilkakrotnie wyższa w ich żółtku niż w białku.
Korzystne jest więc, aby wiosną spożywać więcej jaj, gdyż w tym okresie przechodzi się od zimowej diety gromadzącej zapasy tłuszczu do wiosennej odnowy organizmu, a wtedy dobrym źródłem witamin i soli mineralnych są właśnie jaja.
Jajka nie zawierają witaminy C i węglowodanów, dlatego człowiek nie może żywić się samymi tylko jajkami. Powinio się łączyć w diecie z jajkami również potrawy roślinne mające w sobie witaminę C.
Jajko w żywieniu człowieka może odgrywać rolę szczególną, gdyż jest źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne dla budowy białka ludzkiego aminokwasy, których brakuje w białku zawartym w potrawach zbożowych i warzywach. Zatem spożywanie jajek wraz z warzywami i przetworami zbożowymi całkowicie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie niezbędne składniki do budowy potrzebnego mu białka.
Z kolei żółtko jaja ma w sobie wysokiej wartości odżywczej tłuszcze, które są dobrze przyswajalne. Wielu dietetyków zaleca jednak umiar w spożywaniu jaj, gdyż są zdania, że żółtko zawiera dość dużo cholesterolu mogącego nasilać skłonności do miażdżycy (zwłaszcza u łudzi z zaburzeniami gospodarki tłuszczowej).
Kiedy i dlaczego unikać jajek?
Chociaż nadal zaleca się ograniczenie spożycia jaj przez ludzi zagrożonych miażdżycą, to dziś jednak wiadomo, że jajka nie są takie niebezpieczne, jak sądzono, bowiem żółtko jaj zawiera - poza cholesterolem - dużo lecytyny, która ma udział we wchłanianiu tłuszczów, a także sprzyja tworzeniu się tzw. ?dobrego" cholesterolu we frakcji HDL.
Jajka, a zwłaszcza sadzone lub w majonezie, są odradzane osobom cierpiącym na zgagę, ponieważ nasila ono wydzielanie soków trawiennych. Dlatego osoby z nadkwaśnym nieżytem żołądka, występującym najczęściej przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, powinny znacznie ograniczać ich ilość w posiłkach.
Niektóre osoby są uczulone na białko jaj. Po ich spożyciu przez dzieci i osoby ze skłonnością do alergii nierzadko obserwuje się pokrzywkę. Jajka mogą stać się także przyczyną tzw. pozornej alergii pokarmowej, którą od alergii prawdziwej pozwalają odróżniać tylko testy laboratoryjne. Jajka również mogą nasilać chorobę alergiczną, jaką jest atopowe zapalenie skóry, zwłaszcza u dzieci. Osoby, które mają skłonności do alergii, powinny więc zachować ostrożność i umiar w spożywaniu jaj.
U niektórych hodowców ptaków rozwija się alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych. To właśnie oni często podatni są na alergie wywołane antygenami jaj kurzych, jak i odchodów papużek czy gołębi.