O kwasie foliowym albo witaminie Bc | Ochoroba.pl
27.03.2025 Dziś imieniny Ernesta, Jana, Marka


Ciąża

O kwasie foliowym albo witaminie Bc

ciąża - kobieta - miła buzia - zmniejszona.jpg

 Kwas foliowy zalicza się do grupy witamin B. Jest on niezbędny dla prawidłowego wytwarzania krwinek czerwonych, a także w procesach metabolicznych białek w organizmie. Spełnia też ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz procesach podziałów komórkowych.

Warto wiedzieć, że stanami wzmożonego zapotrzebowanie na ten kwas są ciąża i okres karmienia piersią.

Kwas foliowy chroni od pasożytów jelitowych oraz zmniejsza toksyczne działanie substancji trujących w żywności, działa również przeciwbólowo. Od niego zależy ładny wygląd naszej skóry.

 

 

Niektórzy uważają, że opóźnia siwienie włosów. U osób osłabionych zwiększa apetyt i witalność. W przypadku spożywaniea dużych ilości witaminy C następuje zwiększone wydalanie kwasu foliowego z moczem, dlatego też przyjmujący ją winni uzupełniać dietę dodatkowymi porcjami tego kwasu. Podobnie osoby nadużywające alkoholu, a także leczeni lekami przeciwpadaczkowymi (np. fenytoina), hormonalnymi (estrogeny, sulfonamidy), uspokajającymi i nasennymi.

Naturalnym źródłem tej witaminy są:

  • warzywa zielonolistne,
  • marchew,
  • drożdże,
  • wątroba,
  • żółtko jajka,
  • melony,
  • morele,
  • dynia,
  • awokado,
  • fasola
  • ciemna mąka ryżowa.


Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT