Kwas foliowy zalicza się do grupy witamin B. Jest on niezbędny dla prawidłowego wytwarzania krwinek czerwonych, a także w procesach metabolicznych białek w organizmie. Spełnia też ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz procesach podziałów komórkowych.
Warto wiedzieć, że stanami wzmożonego zapotrzebowanie na ten kwas są ciąża i okres karmienia piersią.
Kwas foliowy chroni od pasożytów jelitowych oraz zmniejsza toksyczne działanie substancji trujących w żywności, działa również przeciwbólowo. Od niego zależy ładny wygląd naszej skóry.
Niektórzy uważają, że opóźnia siwienie włosów. U osób osłabionych zwiększa apetyt i witalność. W przypadku spożywaniea dużych ilości witaminy C następuje zwiększone wydalanie kwasu foliowego z moczem, dlatego też przyjmujący ją winni uzupełniać dietę dodatkowymi porcjami tego kwasu. Podobnie osoby nadużywające alkoholu, a także leczeni lekami przeciwpadaczkowymi (np. fenytoina), hormonalnymi (estrogeny, sulfonamidy), uspokajającymi i nasennymi.
Naturalnym źródłem tej witaminy są: