Cholera jest jedną z najczęstszych chorób tropikalnych. Do zakażenia
dochodzi po spożyciu zanieczyszczonej bakterią - przecinkowcem cholery -
wody. Jest to ostra i zaraźliwa choroba. Na
szczęście od wielu lat nie występuje w naszym kraju.
Cholera jest to ostra i zaraźliwa choroba zakaźna przewodu pokarmowego, której przyczyną jest zakażenie Gram-ujemną bakterią - przecinkowcem cholery (Vibrio cholerae). Zakażenie szerzy się drogą pokarmową. Źródłem zakażenia jest najczęściej zanieczyszczona odchodami ludzkimi woda, rzadziej potrawy.
Objawy
Okres wylęgania choroby wynosi 1-2 dni. W początkowym okresie zakażenia dominuje biegunka, wymioty, zwykle bez gorączki i bólu brzucha. Stolec ma charakterystyczny wygląd - przypomina wodę po płukaniu ryżu i posiada swoisty, słodkawy zapach. Niepodjęcie leczenia prowadzi do zaostrzenia stanu pacjenta. Pojawia się pragnienie, suchość w jamie ustnej, chrypka, skóra staje się pomarszczona, oczy zapadają się w oczodołach, tętno staje się niewyczuwalne, następuje przyspieszenie akcji serca. W ciężkich przypadkach może dojść do śpiączki i zgonu.
Leczenie
W celu postawienia rozpoznania cholery należy wykonać badanie bakteriologiczne kału. Leczenie polega na pojeniu chorego w celu uzupełnienia strat wody i mikroelementów. Po wyrównaniu strat stosuje się odpowiednie antybiotyki.
Zapobieganie
Zapobieganie polega głównie na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, myciu rąk i owoców oraz gotowaniu owoców morza. Dostępna jest szczepionka, która podawana jest profilaktycznie. Skuteczność jej jest niestety niewielka, zapewnia odporność na około 2 miesiące.
Na szczęście choroba ta od wielu dziesięcioleci nie występuje w naszym kraju.